Tomas Nordmark : Eternal Words (2019)

Label : Valley Of Search

Έχω ξαναγράψει πως αν δεν έχει κάποιος ζωηρή κινηματογραφική φαντασία δύσκολα μπορεί να απολαύσει ορισμένα άλμπουμ. Ταπεινή μου γνώμη είναι πως το ντεμπούτο του Σουηδού Τomas Nordmark ανήκει σε αυτή την κατηγορία ακροάσεων. Αν θέλουμε να κατηγοριοποιήσουμε τη μουσική του η πιο εύκολη ταυτότητα είναι ambient, μινιμαλισμός υπάρχει, "ηρεμία" στον ήχο υπάρχει και φυσικά υπάρχει και η επανάληψη που κουβαλά ηχητικές εκπλήξεις πίσω της. Αλλά είναι άδικο να μείνει κανείς εκεί, το Eternal Words όπως και κάθε καλό άλμπουμ του είδους γεννά κινηματογραφικές εικόνες, είναι σάουντρακ είτε υπάρχει ταινία είτε δεν υπάρχει. Θα μπορούσε άνετα να ντύσει ένα σκανδιναβικό θρίλερ μυστηρίου άρα πάμε και στον χαρακτηρισμό cinematic.

O Nordmark συχνά γίνεται μάστορας του αιφνιδιασμού και ως φαίνεται έχει περάσει ατέλειωτες ώρες ακούγοντας ambient, soundtracks αλλά και ηλεκτρονική μουσική, ξέρει να παντρεύει μια χαρά τον Eno με τους Tangerine Dream ή ακόμα να μεταλλάσει κάτι που μοιάζει με Can σε έναν Moroder λιώμα από το LSD. Δεν είναι άλμπουμ για όλους, οι πειραματισμοί που σπάνε την πόρτα και περνούν απρόσκλητοι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Εντάσεις, χαλαρώσεις, αγωνίες, μελαγχολία, λυρισμός, όλα αυτά κάνουν την εμφάνισή τους μέσω των ήχων και όσο εύκολα εμφανίζονται άλλο τόσο εύκολα χάνονται και σε αφήνουν απροστάτευτο σε νέα ηχητικά τοπία.

Περισσότερες ακροάσεις εδώ

https://tomasnordmark.bandcamp.com/album/eternal-words

 

Liz Brasher : Painted Image (2019)

Label : Fat Possum

Μισή Δομινικανή, μισή Ιταλίδα αλλά μένει στο Μέμφις και αυτή η διαμονή φαίνεται ότι έβαλε τη σφραγίδα στη μουσική της παιδεία. Όσοι αγαπάτε την παλιά σόουλ τόσο του Νότου όσο και της Motown θα περάσετε πολύ ευχάριστα με την παρέα της Brasher. Δεν σταματά εκεί βέβαια κι αυτό είναι το ευχάριστο, παλεύει και με κάποιους πιο indie pop δαίμονες που φαίνεται να την βασανίζουν. Τα καταφέρνει το ίδιο καλά και στις μπαλλάντες και στα mid-tempo αλλά και στα πιο "μαύρα". Διαθέτει πολύ καλή φωνή με δυνατότητες για παραπάνω από ένα είδος κι αυτό το κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας γιατί ίσως στο μέλλον να δούμε ή καλύτερα να ακούσουμε κάποιες εκπλήξεις από αυτήν. Οι δασκάλες της ουκ ολίγες μερικές από αυτές η Beth Hart, η Christine Perfect ακόμα και η Bonnie Raitt.

Περισσότερες ακροάσεις εδώ

https://lizbrasher.bandcamp.com/album/painted-image

 

The Black Heart Death Cult : The Black Heart Death Cult (2019)

Label : Oak Island Records

 

Αυστραλία είναι αυτή και ως γνωστόν η στήλη της έχει μία αδυναμία. Και πως γίνεται να μην της έχει δηλαδή αφού συχνά ξεφυτρώνουν από εκεί τρελοπαρέες που πάνω στο μουσικό τους μεθύσι καλούν στο ίδιο τραπέζι την ψυχεδέλεια, το γκαράζ, το σόουνερ, το blues - rock. Το ντεμπούτο Lp τους αναμενόταν κατά το φινάλε του 2017 αλλά χαλάλι η αργοπορία. Τα παιδιά αυτά χάνονται μέσα σε διάφορες δεκαετίες μουσικής παράδοσης και το γουστάρουν, μαζί τους κι εμείς. Από την δεκαετία που διανύουμε (Setting Sun), πίσω στη δεκαετία του 60 (She's A Believer), στη δεκαετία του 80 στο αλά Spacemen 3 (Black Rainbow), στις αρχές του αιώνα και στα βάθη της Ανατολής (The Magic Lamp). Οι fuzz εκρήξεις τους σε χτυπούν και περνά ώρα μέχρι να συνέλθεις.

Μη σας ζαλίζω άλλο, πιο πολλά παρακάτω

https://theblackheartdeathcult.bandcamp.com/album/the-black-heart-death-cult-lp