burning

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (BOENING)- 2018

Σκηνοθεσία : Τσανγκ Ντονγκ Λη

Πρωταγωνιστούν : Α Ιν Γου, Στίβεν Γεουν, Γιονγκ Σεο Γιουν

Ένα παράξενο τρίο, ο Λι Τζονγκ Σου που θαυμάζει τον Φώκνερ και θέλει να γίνει συγγραφέας ενώ παράλληλα ψάχνει και τον εαυτό του, η Σιν Χάε Μι η φίλη από τα παιδικά χρόνια που αποτελεί ένα μυστήριο, και ο Μπεν με τα πολλά χρήματα και την εύκολη ζωή. Η απρόσμενη εξαφάνιση της  Σιν Χάε Μι θα μπλέξει τα πράγματα και η αναζήτησή της θα μπλέξει αλήθειες και ψέματα.

Η έμπνευση του σκηνοθέτη να γυρίσει πολλά  πλάνα της ταινίας κατά τη διάρκεια του δειλινού εκεί δηλαδή που σιγά σιγά το φως παραδίδει τη σκυτάλη στο σκοτάδι και να συνδυάσει αυτά τα πλάνα με διαλόγους που χαράζουν τα όρια του φωτός και του σκοταδιού στις ζωές των ηρώων είναι από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της ταινίας. Γενικά η φωτογραφία του Κιουνγκ Πιο Χονγκ είναι το κάτι άλλο και μια υπέροχη εικαστική ατμόσφαιρα μας αιχμαλωτίζει στον ιστό της.

burning 2

Η αφήγηση συχνά θυμίζει σινεμά του Βέντερς όσον αφορά την περιπλάνηση, και καμιά φορά του Πολάνσκι όσον αφορά τις εμμονές του κεντρικού ήρωα που φουντώνουν μετά την εξαφάνιση της φίλης του. Το Boening ή Burning είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακό κι από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων αν δεν υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα.

Αρχικά το σενάριο το οποίο συχνά ξεχειλώνεται και θα μπορούσε να έχει περισσότερους ουσιαστικούς διαλόγους και να μην αναλωθεί σε κάποιες ταξικές επισημάνσεις πάνω στη Νότια Κορέα του σήμερα οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξυπηρετούν και την ιστορία, σε άλλη περίπτωση μπορεί να έστεκαν μία χαρά. Επίσης εις βάρος του φιλμ λειτουργούν μερικά πολύ τραβηγμένα σε χρονική διάρκεια πλάνα κι έτσι μια ταινία που θα μπορούσε να “πει” αυτά που ήθελε σε περίπου δύο ώρες να χρειαστεί τελικά δυόμιση. Καλή δουλειά έχει γίνει στο χτίσιμο των χαρακτήρων κι εκεί υπάρχει ένα λογοτεχνικό άρωμα πιθανότατα λόγω του ότι το φιλμ βασίζεται σε ένα διήγημα του συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι.

burning_981_14348475_type12496

Τέλος, σχετικά με το σενάριο και πάλι, η μάχη της πραγματικότητας με την φαντασία και της αλήθειας με το ψέμα φτάνουν στη πηγή και δεν πίνουν νερό ίσως ακριβώς γιατί δόθηκε πολύ μεγαλύτερο βάρος στην εικαστική ατμόσφαιρα. Για να μην παρεξηγηθώ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ είναι μία καλή ταινία απλώς στην αρχή γεννά προσδοκίες οι οποίες -κατά τη γνώμη μου πάντα- στο τέλος δεν δικαιώνονται στο βαθμό που θα έπρεπε. Το μυαλό του θεατή έχει όλη την καλή διάθεση να μπει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εικόνων και καταστάσεων το οποίο ως ένα σημείο είναι συναρπαστικό μετά κάτι συμβαίνει και γεννιούνται περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n