Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΡΚΑΝΤΙΝ (Mr. Arkadin)- 1955

Σκηνοθεσία : Όρσον Γουέλς

Πρωταγωνιστούν : Όρσον Γουέλς, Ρόμπερτ Άρντεν, Πατρίσια Μεντίνα, Ακίμ Ταμίροφ, Μάικλ Ρέντγκρέηβ, Κατίνα Παξινου.

Ένας Αμερικάνος τυχοδιώκτης και η φίλη του γίνονται μάρτυρες φόνου στο λιμάνι της Νάπολης, το θύμα όμως πριν ξεψυχήσει ψιθυρίζει δύο ονόματα, ενός άντρα και μίας γυναίκας και υπόσχεται στο ζευγάρι πως τα ονόματα αυτά μπορούν να τους κάνουν πολύ πλούσιους, το όνομα του άντρα είναι Γκρέγκορι Αρκάντιν, ένας μεγιστάνας που φαίνεται να κατευθύνει τους πάντες και τα πάντα.

Λατρεύω το σινεμά του Γουέλς, κανείς δεν σκαρώνει τόσο ασυνήθιστα και μαγικά εξωφρενικά παραμύθια όπως αυτός. Εδώ φαίνεται να επιτίθεται με τον δικό του αξεπέραστο τρόπο στον ήρωα που τον καθιέρωσε, στον Πολίτη Καίην. Αυτή τη φορά το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ένας πάμπλουτος με πάρα πολλά φονικά μυστικά και ο δημιουργός του μας καθηλώνει, με έναν ασπρόμαυρο και ξέφρενο σινέ χωρό μέσα στον οποίο μπλέκουν πολλοί και διάφοροι, απατεώνες, διεφθαρμένοι, πλουσιόπαιδα, πράκτορες, στρατηγοί, αστυνομικοί, πολιτικοί, παλαιοπώλες, ιδιοκτήτες τσίρκου με ψύλλους ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ένα σενάριο και μία κάμερα που τρέχουν δαιμονισμένα, ανάσα δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε, ο Γουέλς κόβει και ράβει κι όποιος αντέξει. Είναι ένα φιλμ νουάρ μια κατηγορία μόνο του, γιατί τέτοια φιλμ νουάρ δεν γυρίζει άλλος, δεν μπορεί, ώρες ώρες θαρρεί κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ένα μίγμα Χίτσκοκ και B-Movie χωρίς όμως  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΡΚΑΝΤΙΝ να είναι τίποτα από τα δύο. Τα όρια της τρέλας και της ιδιοφυίας είναι μερικές φορές δυσδιάκριτα, ειδικά στην τέχνη, το σενάριο θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει τρελό, υπάρχει πλήρης απουσία λογικής, αλλά ποιός νοιάζεται για τη λογική όταν ο κινηματογράφος μεγαλουργεί; Ένα φεστιβάλ ιδιοφυούς αναληθοφάνειας το οποία χτυπά κατευθείαν στο μυαλό. Μια αφήγηση που χοροπηδά και μας "κοροϊδεύει" ξεδιάντροπα σα να μας ρωτάει "νομίζατε ότι ξέρατε από κινηματογράφο;"

Ένα καταπληκτικό καστ από ηθοποιούς που μοιάζουν να απολαμβάνουν το κάθε δευτερόλεπτο του ρόλου τους αποτελεί επίσης ένα από τα πολλά ατού αυτού του κινηματογραφικού διαμαντιού ενώ δε ξεχνάμε βέβαια και την αριστουργηματική φωτογραφία του Ζαν Μπουρζουάν. Όταν μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Όρσον Γουέλς έχουν τον πλήρη ο κινηματογράφος γιορτάζει. Πρόσφατα το φιλμ κυκλοφόρησε και σε Blue Ray γιορτές έχουμε και είναι πρώτης τάξεως δώρο αν αγαπάτε την 7η τέχνη.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n