Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

New Page 1

  

      TUNEIN logo           

 

 

 

stan

Χοντρός Και Λιγνός (Stan & Ollie) -2018

Σκηνοθεσία : Τζων Μπέρντ

Πρωταγωνιστούν : Στηβ Κούγκαν, Τζον  Σ. Ράιλυ, Νίνα Αριάντα, Σίρλευ Χέντερσον

Ο Σταν Λόρελ και ο ‘Ολιβερ Χάρντυ, το σπουδαιότερο κωμικό ντουέτο όλων των εποχών, ενώνονται και πάλι ύστερα από δεκαέξι χρόνια για να ξεκινήσουν μια θεατρική περιοδεία στην Αγγλία των αρχών της δεκαετίας του 50 ενώ παράλληλα σχεδιάζουν και το γύρισμα μιας νέας ταινίας.

Το τι ήταν για την 7η τέχνη οι Λώρελ Και Χάρντυ δεν θα το γράψω εγώ, υπάρχουν πολλά άρθρα , ντοκυμαντέρ καθώς και εξαιρετικά βιβλία (δυστυχώς νομίζω όλα στα αγγλικά) που εξηγούν τα πάντα, άλλωστε όσα κι αν πει όσα κι αν γράψει κανείς γι’αυτό το φαινόμενο που άλλαξε την κωμωδία και ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του λίγα θα είναι.

Η ταινία του Μπερντ δεν είναι μια πλήρης βιογραφία, καταπιάνεται με το καλλιτεχνικό φινάλε αυτών των δύο θρύλων. Το βιογραφικό κομμάτι που διάλεξε ο σκηνοθέτης είναι δύσκολο μια και τα χρόνια της δόξας έχουν περάσει οπότε αποφασίζει να βοηθήσει κάπως τον θεατή με ελάχιστα φλας μπακς ώστε να φτιάξει μια πρόχειρη γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο Laurel And Hardy : The British Tours, του A.J. Marriot και προσπαθεί να ρίξει φως στο πως διαχειρίστηκαν οι δύο κωμικοί το γεγονός ότι η χρυσή εποχή τους είχε φτάσει στο τέλος της ενώ και τα προβλήματα υγείας που τους βασάνιζαν, ειδικά τον Χάρντυ αποτελούσαν άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο.

stan2

Όπως έχω ξαναγράψει παλιότερα υπάρχει η περίφημη κατηγορία “ταινία-ερμηνειών”, όπου παραγωγοί, σκηνοθέτης, σεναριογράφοι, κλπ, κλπ έχουν αποφασίσει πως το βάρος πρέπει να πέσει αποκλειστικά στις πλάτες των ηθοποιών και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο συγκεκριμένο φιλμ, ευτυχώς οι Κούγκαν και Ράιλυ ξέρουν πολύ καλά με τι έχουν να κάνουν και όχι απλώς βγάζουν το φίδι από τη τρύπα, ξεπερνούν την παγίδα της φτηνής μίμησης και χαρίζουν δύο υπέροχες ερμηνείες. Η χημεία μεταξύ τους άριστη, νομίζεις ότι δουλεύουν όντως χρόνια μαζί, κόβουν και ράβουν με απόλυτο συγχρονισμό και με μοναδική ακρίβεια, καταφέρνουν να γίνουν οι Λώρελ Και Χάρντυ! Ειλικρινά το παίξιμό τους με άφησε με ανοικτό το στόμα και κρίμα που δεν τους βοήθησε όσο έπρεπε ένα άνισο σενάριο και μια σκηνοθεσία με σκαμπανεβάσματα.

Το ξεκίνημα της ταινίας αφήνει πολλές υποσχέσεις όσον αφορά τον αφηγηματικό ρυθμό αλλά στη συνέχεια κολλάει κάπως, ενώ το σενάριο “ισοφαρίζει” τις καλές του στιγμές, με κάποια εύκολα χαριτωμένα κλισεδάκια προκειμένου να βγάλει γέλιο στον θεατή. Δε μπορείς να γράψεις και πολλά πράγματα αφού όπως ανέφερα και παραπάνω, οι ερμηνείες καθαρίζουν για όλους, ίσως η επιλογή του συγκεκριμένου μέρους της ζωής των Λώρελ και Χάρντυ να μην ήταν η κατάλληλη  ώστε να γυριστεί μια αληθινά μεγάλη ταινία όπως άλλωστε θα τους άξιζε. Φυσικά μια πλήρης κινηματογραφική βιογραφία θα απαιτούσε και πάνω από τρεις ώρες διάρκεια η οποία θα ήθελε επίσης πολύ προσεκτικές επιλογές γύρω από τις στιγμές-σταθμούς του ντουέτου.

Το φιλμ και ευχάριστα βλέπεται, και συγκινεί, και αν είσαι παλιοσειρά θα σε κάνει να νοσταλγήσεις τις εποχές που πριν την μεγάλη ταινία οι αίθουσες σε ζέσταιναν με έναν Χοντρό – Λιγνό μικρού μήκους. Θα κλείσω με ένα μεγάλο μπράβο τόσο στο μέηκ απ όσο και στα σκηνικά, αναπαράσταση της εποχής.

Καλή Διασκέδαση

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n