Εναλλακτικοί Players-Αν δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

New Page 1

  

      TUNEIN logo           

 

 

 

Todos-Lo-Saben-greek-poster-1

ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ (TODOS LO SABEN) – 2018

Σκηνοθεσία : Ασγκάρ Φαραντί

Πρωταγωνιστούν : Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρικάρντο Νταρίν, Μπάρμπαρα Λέννυ

Μια γαμήλια τελετή, μια δεξίωση την οποία διακόπτει η απαγωγή ενός νεαρού κοριτσιού, κι ένα ντόμινο ανατροπών και κρυμμένων μυστικών ξεκινά.

Τον κινηματογράφο του Ασγκάρ Φαραντί τον θαυμάζω πολύ, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι απλώς σκηνοθέτης είναι δημιουργός. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, κάθε του σενάριο είναι τόσο καλά δουλεμένο, τόσο στέρεα δομημένο, τόσο ρεαλιστικό, και διεισδύει με μοναδικό τρόπο στην ανθρώπινη ψυχή, που αν μη τι άλλο κάθε του ταινία είναι και μια εξαιρετική ιστορία η οποία θα στεκόταν μια χαρά σαν βιβλίο.

Συχνά τα σενάριά του μοιάζουν με παζλ, σου προσφέρει στα πρώτα λεπτά κάποια κομμάτια κι έχεις την απατηλή αίσθηση ότι θα τα ενώσεις γρήγορα μεταξύ τους οπότε η εικόνα θα είναι έτοιμη μπροστά σου, αμ δε! Εκεί που δεν το περιμένεις εμφανίζονται νέα κομμάτια τα οποία δυσκολεύεσαι να τα ταιριάξεις και το μέγεθος της εικόνας μεγαλώνει συνεχώς. Πως μια απλή ιστορία χωρισμού καταφέρνει να γίνει μια εξαιρετικά μελετηρή ματιά πάνω στη σύγχρονη Ιρανική κοινωνία (Ένας Χωρισμός), πως μπορούν οι διαφορές στη κουλτούρα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής να “ζωγραφίσουν” έναν πανέμορφο κινηματογραφικό πίνακα συγκρούσεων και συναισθημάτων (Το Παρελθόν), πως μπορεί το μπέρδεμα ρόλων, αξιών, παραδόσεων να καταλήξει να γίνει άλλη μία ταινία-συμβολισμός για το Ιράν του σήμερα, αυτά είναι τα μυστικά του μάγου Φαραντί που ευτυχώς ξέρει να τα χρησιμοποιεί το ίδιο επιδέξια και στο Το Ξέρουν Όλοι.

Ο Φαραντί πάνω απ’όλα είναι ένας “πολίτης” του κόσμου, κλισέ το ξέρω, αλλά πως αλλιώς να τον χαρακτηρίσεις όταν με την ίδια άνεση που χτίζει χαρακτήρες από την πατρίδα του δημιουργεί και ευρωπαίους χαρακτήρες; Όσες διαφορές στα ήθη, στη θρησκεία, στα έθιμα, στις παραδόσεις χωρίζουν τους ανθρώπους θα υπάρχουν πάντα και οι ομοιότητες που θα τους ενώνουν. Αυτός ο τόσο καλός γνώστης της ανθρώπινης ψυχής πέτυχε να γυρίσει μια ταινία που ενώ θα μπορούσε, και πολύ πετυχημένα μάλιστα, να παραμείνει στο μονοπάτι του ψυχολογικού-αστυνομικού θρίλερ, προχωράει πολύ βαθύτερα και γίνεται αρχιτέκτονας ενός συναισθηματικού πύργου της Βαβέλ.

444.jpg

Από τις λίγες φορές που οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις λειτουργούν τόσο υπέρ της ταινίας ή αν θέλετε της ιστορίας, συνήθως ανάλογοι καταιγισμοί σκοτώνουν κάτι ενδιαφέρον που μόλις πάει να γεννηθεί. Αν το συγκεκριμένο φιλμ δεν αποτελεί μάθημα σεναρίου στο είδος του τότε ποιο αποτελεί; Ο Φαραντί είναι ένας έμπειρος κινηματογραφικός κομάντο που ξέρει ακριβώς πότε να χτυπήσει και να κάνει την ζημιά. Οδηγός το εξαιρετικό σενάριο αλλά και η σκηνοθετική ικανότητα στο ζενίθ. Ο προσεγμένα γρήγορος ρυθμός που απαιτείται, η αφήγηση να σε τραβάει από το χέρι αλλά να σου δίνει χρόνο να καταλάβεις και τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα μυστικά που βγαίνουν στη φόρα δεν είναι λίγα, και χρειάζεται μεγάλη ικανότητα στον χειρισμό τους τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά ώστε όχι μόνο να μην κουράσουν αλλά να σου μεγαλώσουν την αγωνία σε διάφορα επίπεδα, δεν ανησυχείς πια μόνο για την τύχη του κοριτσιού που έχει απαχθεί, ανησυχείς το ίδιο και για τις σχέσεις των ηρώων.

Τα κοινωνικά σχόλια αυτή τη φορά λιγότερα, το βάρος πέφτει στα κρυμμένα συναισθήματα, στις ενοχές, στις αδυναμίες, στο κουράγιο, στην αγάπη, στην αξιοπρέπεια, στα διλήμματα. Η κάμερα τρέχει πίσω από τους ήρωες κι όταν σταματά για να τους παρακολουθήσει να συγκρούονται νομίζεις ότι κι εκείνη νιώθει την ίδια έκπληξη μ’εμάς. Και σε όλη αυτή την Φαραντιακή μαεστρία έρχονται να προστεθούν και οι υπέροχες ερμηνείες των ηθοποιών. Τις ικανότητες των Χαβιέ Μπαρδέμ και Ρικάρντο Νταρίν τις ξέρουμε και τις έχουμε θαυμάσει πολλές φορές…προσθέστε λοιπόν άλλη μία! Γι’αυτό κι εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στην Πενέλοπε Κρουζ η οποία κατά την γνώμη μου, έδωσε την καλύτερη ερμηνεία της, αν και δεν έχω δει όλες της τις ταινίες. Συχνά μάλιστα μου θύμισε μία ώριμη Σοφία Λόρεν, υπάρχουν στιγμές που είναι συγκλονιστική.

Ο θεατής γίνεται ένα είδος  σέρφερ ο οποίος καβάλα πάνω στο ψυχολογικό κύμα που έχει δημιουργήσει ο Φαραντί θα νιώσει όλη την ένταση στο πετσί του. Μία από τις καλύτερες ταινίες του 2018.

Καλή Διασκέδαση

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n