On Air Now-Μαγική Αυλή με τον Radar Love
: :

 

ekp

Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ (EL REINO) – 2018

Σκηνοθεσία : Ροδρίγο Σορογκογιέν

Πρωταγωνιστούν : Αντόνιο Ντε Λα Τόρρε, Χοσέ Μαρία Που, Μόνικα Λόπεζ, Νάτσο Φρεσνέδα.

Ο Δον Μανουέλ είναι ένα σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, τον εκτιμούν όλοι, τον πιστεύουν όλοι, τον στηρίζουν όλοι. Αυτά όμως μέχρι να έρθει στο φως ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο και μια χιονοστιβάδα να ετοιμάζεται να σαρώσει τα πάντα.

Δεν είναι μια ιστορία αποδιοπομπαίου τράγου, οι προθέσεις του σεναρίου είναι ξεκάθαρες από την αρχή, πρόκειται για μια ιστορία διαφθοράς, πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού σκοταδιού, μια ιστορία “αναγκαίας θυσίας” μέσα σε ένα χώρο γεμάτο από ψέματα, λυκοφιλίες, σύντομες συμμαχίες και βρώμικα συμφέροντα. Ο Δον Μανουέλ είναι άδικο να πρέπει να πληρώσει μόνος τη νύφη αλλά και τα χέρια του δεν ήταν καθαρά. Η ταινία δεν θα μας βάλει στην διαδικασία να τον συμπαθήσουμε, στο  σύμπαν του Έκπτωτου δεν υπάρχουν αξιαγάπητοι ήρωες, τουλάχιστον στο χώρο της πολιτικής εξουσίας.

Για τον νέο Ισπανικό κινηματογράφο του σασπένς έχω γράψει παλαιότερα το πόσο μου αρέσει, ο Έκπτωτος είναι άλλο ένα σπουδαίο δείγμα αυτής της σχολής που συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστη.

ekp2

Το νουάρ του Σορογκογιέν δεν έχει ανάγκη από σκοτεινά πλάνα ή από μισοφωτισμένα πρόσωπα, μπορεί να είναι το ίδιο “μαύρο” ακόμα και μέρα μεσημέρι με ντάλα ήλιο και το φως να πλημμυρίζει τα πάντα. Αυτό το θαύμα είχε κάνει στο Κανείς Δεν Μπορεί Να Μας Σώσει δύο χρόνια πριν, αυτό κάνει και τώρα. Το σκοτάδι του βρίσκεται στο μυαλό και στις ψυχές των ηρώων του και βγαίνει προς τα έξω τόσο πετυχημένα εξ αιτίας ενός πάρα πολύ καλοδουλεμένου σεναρίου και μίας σειράς φοβερών ερμηνειών με σημαιοφόρο τον Αντόνιο Ντε Λα Τόρρε ο οποίος δείχνει να είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Ο Σορογκογιέν “βασανίζεται” για άλλη μία φορά από το τι μπορεί να κάνει η όποια εξουσία πάνω στον άνθρωπο, πόσο μπορεί να τον διαφθείρει, αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με την αστυνομική εξουσία αλλά με την πολιτική και την οικονομική. Ο Έκπτωτος παραδίδει απλά μαθήματα για το πως γυρίζεται ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ. Η αφήγηση γεμάτη νεύρο, ταχύτητα και ουσία. Η κάμερα συχνά τρέχει πίσω από την πλάτη του Μανουέλ, όπως η κάμερα του δημοσιογράφου που τον κυνηγά για μία δήλωση. Η ταχύτητα όμως στην αφήγηση δεν λειτουργεί καθόλου εις βάρος του βάθους των χαρακτήρων, αντίθετα λειτουργεί υπέρ της αγωνίας και των φόβων τους. Ο Μανουέλ και οι φίλοι του αρχίζουν να πανικοβάλλονται, η δύναμή τους αρχίζει σιγά σιγά να εξαφανίζεται, ο Σορογκογιέν δεν θέλει να κινηματογραφήσει αυτόν τον πανικό με αργούς ρυθμούς προσπαθώντας να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα, όλοι θα τρέξουν για να σωθούν, πάνω στον πανικό θα υπάρξουν συγκρούσεις και θα ακολουθήσουν οι αποκαλύψεις.

Το σενάριο, που έχει κερδίσει διάφορα βραβεία, υπογράφεται από τον σκηνοθέτη και την Ιζαμπέλ Πένια, όπως ακριβώς έγινε και στο Κανείς Δεν Μπορεί Να Μας Σώσει. Από βίτσιο ψάχνεις να βρεις ελάττωμα στο φιλμ και δεν βρίσκεις, οκ οι όποιοι ειδικοί σίγουρα θα βρουν αλλά οι θεατές θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Αυτόν τον τρελό χορό, αλαζονείας, προδοσίας, “αναγκαίας” διαφθοράς, πολιτικής αφοσίωσης, κομματικών αξιών, τύψεων, ενοχών, μίσους, εκδίκησης δεν τον συναντάς εύκολα στη μεγάλη οθόνη αλλά κι αν τον συναντήσεις σπάνια το αποτέλεσμα είναι τόσο μεγαλειώδες, ξεκαθαρίζω και πάλι ότι αναφέρομαι στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Πρόσφατες ηχογραφημένες εκπομπές

Χορηγίες Επικοινωνίας

  • Login Form

L

o

g

i

n